Tweet |
|
Kā zināms, šovasar izcēlās liels skandāls, pateicoties dāņu profesora Stēna Stendera paziņojumam par vafeļu kaitīgumu. Profesors visā pasaulē pēta transtauku saturu pārtikas produktos, lielākoties vafelēs un ātro uzkodu restorānos piedāvātajā pārtikā. Skandāls vainagojies ar plašām diskusijām sabiedrībā par to, kas vispār ir transtaukskābes un ko tās nodara veselībai. Tas arī raisīja neapmierinātību Latvijas ražotājos, jo tieši viņu virzienā tika raidīti pārmetumi par transtauku izmantošanu pārtikas ražošanā.
Diskusijas vainagojušās arī ar jauniem produktiem. Patērētāju interesēs NP Foods grupas uzņēmumi Laima un Staburadze izveidojuši veselīgāku saldumu apakšzīmolus. Uzņēmumi no ražošanas prakses izslēguši sintētiskās krāsvielas un no šāgada septembra transtaukskābju daudzums produktos tiek samazināts līdz 0%, izvēloties augu taukus, kas dod iespēju izslēgt transtaukskābes no produkta. Tāpat kā līdz šim, šīs izejvielas ražotājs ir Zviedrijas un Dānijas kopuzņēmums. Staburadzes kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga norāda, ka produktu izstrādē uzņēmums sadarbojas ar uztura speciālistiem. «Ar šo nomainīto izejvielu uzsveram, ka spējam operatīvi reaģēt un piedāvāt patērētājiem vēl augstākas kvalitātes produktu,» saka V. Smilga. Vafeles tiek eksportētas uz septiņām pasaules valstīm, tostarp, Lielbritāniju un Vāciju. Lai arī vafelēm bez transtaukskābēm būtu jāmaksā vairāk, uzņēmums sola nepaaugstināt cenu, jo, lai arī patērētāji ir orientēti uz arvien kvalitatīvāku produktu iegādi, reālā pirktspēja atpaliek.
«Šādas sociāli atbildīgas uzņēmuma politikas īstenošanas rezultātā ieguvēji ir visi – pircēji, pats ražotājs un arī valsts, tādēļ aicinu arī citus pārtikas ražotājus meklēt veidus, kā savu produkciju pilnveidot atbilstoši sabiedrības veselības interesēm,» pēc ražotnes apmeklējuma norādīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš.
Avots: nra.lv