Kultūras ministre: Mežotnes pilij arī turpmāk ir jābūt pieejamai sabiedrībai



Ceturtdien, 10. oktobrī, Kultūras ministrijā (KM) notika kultūras ministres Agneses Lāces un Mežotnes pils iniciatīvas grupas pārstāvju tikšanās. Tās laikā tika pārrunāti iespējamie turpmākās Mežotnes pils ēku kompleksa attīstības scenāriji.

“Ir pilnīgi skaidrs, ka ne vien šīs klasicisma pērles saglabāšana, bet kopumā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana ir kultūras nozares prioritāte. Šodien, tiekoties ar Mežotnes pils iniciatīvas grupas dalībniekiem, izrunājām scenārijus, kā vislabāk nonākt pie risinājuma, lai Mežotnes pils turpmāk būtu pieejama sabiedrībai. Tuvākajā laikā paredzēta arī plašāka tikšanās Mežotnes pils darba grupā, lai izskatītu gan šodienas tikšanās laikā izrunātos risinājumus, gan “Valsts nekustamo īpašumu” redzējumu,” pēc tikšanās norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

Jau vēstīts, ka Rundāles pils muzeja vadībai jāpieņem lēmums, vai Mežotnes pils var kļūt par Rundāles pils muzeja filiāli, pārņemot pils apsaimniekošanu no tās šī brīža īpašnieka – VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Izstrādātais piedāvājums paredz atvērt Mežotnes pili apmeklētājiem pēc iespējas ātrāk pēc īpašuma pārņemšanas no VNĪ, pamazām attīstot tajā muzeja piedāvājumu un pasākumu programmu, pakāpeniski izvērtējot iespējas attīstīt arī viesmīlības pakalpojumus, kā arī īstenot infrastruktūras sakārtošanas projektus.

VNĪ piedāvājuši risinājumu, lai paši varētu attīstīt viesmīlības pakalpojumu un atvērt Mežotnes pili sabiedrībai. Nepieciešams veikt organizatoriskos darbus ar personālu, telpu un inženiertīklu nelielu sakārtošanu. Pils pārdošanas jautājums šobrīd nav aktuāls, ņemot vērā nozares un sabiedrības noraidošo nostāju šajā jautājumā.

Mežotnes pils iniciatīvas grupā ir bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse, mūziķis Igo, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis un vairāki citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas