Cīsiņi un sardeles tomēr būs pieļaujamas skolu ēdienkartēs, taču ar nosacījumu – ne biežāk kā reizi divās nedēļās, kā arī gaļa cīsiņā vai sardelē nedrīkst būt mazāk par 70 procentiem, Neatkarīgajai atzina Veselības ministrijas Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume.
Tāds ir panāktais kompromiss starp ministriju un uzņēmējiem. VM strādā pie jauna valdības dokumenta, kas noteiks uztura normas izglītības iestādēs, slimnīcās un pansionātos. Līdz šim par to, ko drīkst piedāvāt bērniem skolu pusdienās, nekādu konkrētu ierobežojumu nav bijis, izņemot atsauci uz veselīgas ēdināšanas pamatprincipiem.
Sākotnēji VM pēc uztura ārstu ieteikuma vēlējās vispār liegt skolās bērniem pusdienās piedāvāt cīsiņus un sardeles, tomēr ir saņemti vairāki iebildumi, piemēram, ka ne visi cīsiņi un sardeles kā produkti ir slikti, galvenais - kas ir to sastāvā. Tāpēc VM apsver iespēju dokumenta galīgajā variantā tomēr pilnīgi neaizliegt cīsiņus un sardeles, bet paredzēt, ka skolu pusdienās pagatavojamo cīsiņu sastāvā jābūt vismaz 70% gaļas, kā arī tie nedrīkst būt ēdienkartē biežāk kā reizi divās nedēļās. Šajos cīsiņos nedrīkstēs būt garšas pastiprinātāji.
Aizliegto produktu sastāvā iekļauti frī kartupeļi, rūpnieciski ražoti un saldēti pelmeņi, frikadeles, zivju pirkstiņi, gaļas izstrādājumi un konservi, kā arī ēdiena gatavošanā nedrīkstēs izmantot kečupu, majonēzi, krējuma izstrādājumus, buljona un zupas koncentrātus, kā arī vairākkārt karsētās taukvielas.
Plašāka publikācija sekos piektdienas Neatkarīgajā Rīta Avīze.
Avots: nra.lv